Blog
2022.03.25 23:30

Mit csinál a védőnő?

Mikor eljön az ember életének egyik legboldogabb napja, és végre megpillantja a második csíkot is a terhességi teszten, a határtalan öröm pillanatai után gyorsan megjelennek a megválaszolatlan kérdések is. Első terhesség során a kismamának minden új és ismeretlen, a terhesgondozás rendszere, a benne tevékenykedő szakemberek, a vizsgálatok, a terhességgel járó változások és persze az új jövevény érkezésével is felmerül ezer meg ezer kérdés. Jobb esetben van a környezetében egy barát vagy családtag, aki nemrég szülte meg gyermekét, így egy-két kérdést meg tud válaszolni, azonban akkor sem kell kétségbeesni, ha nincs ilyen. Éppen ezért (is) van a védőnő, hogy legyen egy megbízható társ, aki végigkíséri a terhességet, és minden felmerülő problémával fordulhatnak hozzá a kismamák.

A védőnői rendszer csodálatos része az itthoni terhesgondozásnak. A védőnők lakcím szerinti körzetekbe vannak osztva, így a legegyszerűbb, ha a kismama felkutatja a körzetek pontos leírását az interneten, vagy megkérdezi azt a város önkormányzatánál. A körzet megállapításához a jelenlegi lakcím lesz mérvadó, hiszen fontos tényező, hogy a védőnő a közelben legyen. Érdemes a védőnővel azután rögtön felvenni a kapcsolatot, hogy a nőgyógyász teljes bizonyossággal megállapította a terhességet, vagyis észlelhető a kicsi szívhangja. Erre általában már a 6-7. héten sor kerülhet, és az orvos is felhívja a kismama figyelmét arra, hogy a védőnő felkeresése lesz a következő lépés. Ezek után a védőnővel általában minden hónapban egyszer kell találkozni, természetesen felmerülő panasz vagy probléma esetén, valamint a felkészítő beszélgetések miatt lehetséges a gyakoribb találkozó is.

 

De mit is csinál pontosan egy védőnő?

A védőnő minden találkozás során vizsgálatokat végez, melyeket rendszeresen fel is vezet a kismamakönyvbe valamint a saját adatbázisába. Megméri a vérnyomást, a súlygyarapodást, a második trimesztertől kezdve meghallgatja a kicsi szívverését, megnézni, nincs-e esetleg baktérium vagy genny a kismama vizeletében. Amennyiben furcsa, kellemetlen tünetek merülnének fel a terhesség során, azokra is mindig precíz és megnyugtató válasszal tud szolgálni, hiszen el tudja magyarázni, mit miért érezhet a kismama, és szakemberhez is el tudja irányítani, amennyiben a panaszok megkövetelik azt. Ezen kívül mindig elmondja, milyen következő vizsgálatok várhatók, hova kell mennie a kismamának, kit kell keresni, mire kell számítani. A védőnő egy megbízható híd a kismama életében, egy biztonságot jelentő pont ebben a csodálatos, de teljesen új és sokszor furcsa élethelyzetben, hiszen bármilyen gond merül is fel, őt bizalommal lehet felkeresni. 

 

Természetesen a védőnő szerepe nem merül ki csak a terhesgondozásban, hanem a kicsi megszületése után is tevékenyen segít. Már a terhesség során felkészítőket tart a szülésről, a baba gondozásáról, megnézi a baba új lakhelyét, hogy minden szükséges be legyen szerezve. Jótanácsokkal látja el a kismamát, és előre bevezeti őt a helyi kórház szülészeti protokolljába, a szoptatás rejtelmeibe, a felmerülhető problémákba és azok megoldásaiba. Babakelengye listát valamint felkészítő tananyagokat ad, segít felvenni a kapcsolatot a gyermekorvossal, előre tájékoztat a kötelező és választható védőoltások sorairól. 

 

A védőnő tehát majdhogynem a kismama legbizalmasabb barátja lesz ebben a csodás, új életszakaszban. Egy olyan szakember, akihez a kismama nyugodt szívvel fordulhat minden aggodalmával, érzésével, és, aki végigkíséri a kicsi életének első éveit is.