Blog
2022.05.05 11:57

A terhesség utolsó hetei

A terhesség kalandos utazás egy pár életében, és a legjobb, hogy a végén már egy családként, hárman térhetnek haza a kórházból. A rengeteg csodálatos élmény mellett a furcsa, sőt néha kellemetlen és fájdalmas változások is megérik, hiszen a világon nincs felemelőbb érzés, mint végre a karunkban tartani a kisbabánkat. Éppen ezért nem csoda, hogy a terhesség utolsó heteiben a legtöbb kismamán eluralkodik a türelmetlenség, sőt néha kicsit a pánik is.

Kismamaként csöppet sem különös, ha a terhesség vége felé kettős érzések uralkodnak el rajtad: egyszerre várod már nagyon a végét, de tartasz is egyben az elszakadástól. A terhesség során egy olyan különleges kapocs alakul ki az anyuka és a kisbabája között, melyet a külvilág nem igazán érthet meg teljesen. Míg a picúr a pocakodban van, mindig a közeledben, érzed, ahogy rugdos, és tudsz rá vigyázni, éppen ezért lehet kicsit ijesztő, hogy nemsokára kibújik, és egy teljesen új élethelyzethez kell alkalmazkodnotok. Azonban nem kell attól tartanod, hogy ez a fontos kapocs meggyengül, hiszen nem véletlenül hívják az első pár hónapot a negyedik trimeszternek, ekkor ugyanis jellemzően megmarad a nagyon szoros, éjjel-nappali kapcsolat az anyuka és a gyermeke között. Nincs mitől tartanod, minden kismamának idővel felébrednek az anyai ösztönei, tudni fogod, mit kell tenned, és ahogy a kiscsalád lassan összecsiszolódik, minden a helyére kerül. 

 

Azért valljuk be őszintén, hiába fog nagyon hiányozni a terhespocak és a kismamaság minden felemelő érzése, kicsit már azt is várod, hogy a tested ismét visszaálljon a régi kerékvágásba. A harmadik trimeszter végén, a szüléshez közeledve ugyanis már egyre nehezebben megy az alvás, az állandó vizelési inger és a fáradtság megvisel, a gerincedre nehezedő plusz súlyról nem is beszélve. A legtöbb nőnél ekkortájt már jellemzőek a jósló fájások és a pocakkeményedések, melyek nem csak kellemetlenek, de rengeteg bizonytalansággal is járnak, hiszen sokaknál hasonlóak a kezdeti vajjúdáshoz. Nem kell azonban félned, az igazi összehúzódásokat biztosan meg fogod tudni különböztetni a jósló fájásoktól. Bevetheted a melegvizes tesztet is akár: a jósló fájások ereje enyhül egy meleg zuhany hatására, az igazi összehúzódásokat azonban nem tudja lecsillapítani. 

 

A legjobb, amit tehetsz, hogy megpróbálsz lazítani ebben az utolsó időszakban. Olvasgass szülésfelkészítő cikkeket, beszélgessetek a babáról a pároddal, találkozz a szeretteiddel, és élvezd ki a pocakos idő minden percét. Töltődj fel pozitív gondolatokkal, és előre egy kis énidővel, hiszen a baba születése után egy ideig nem lesz rá alkalmad.