Blog
2022.05.05 12:03

Leggyakoribb félelmek a várandósság alatt

A babavárás hatalmas változás az ember életében - a kismamában és a párjában is rengeteg új érzés kavarog, addig ismeretlen félelmek kerülnek felszínre. A legfontosabb, hogy tudjunk ezekről a félelmekről beszélni egymással, hiszen legtöbb esetben egy jó alapos kibeszélés már fel is oldja a szorongás legjavát. Nézzük, mik is azok a félelmek, melyek a leggyakrabban felmerülnek ilyenkor.

Visszavonhatatlanul megváltozik az életünk

Egy kisbaba érkezésével a pár életritmusa teljesen megváltozik. A felelősség tudata, hogy hamarosan közéjük csöppen egy új családtag, aki állandó törődést igényel, hihetetlen belső feszültséget tud okozni. Hiszen az teljesen természetes, hogy mindenki megijed az új és ismeretlen élethelyzettől, mikor rádöbben, hogy mostantól olyan egyszerű, hétköznapi tevékenységeket is, mint például a boltba járás, mindent a kicsihez kell igazítani. A pánik legjobb ellenszere, ha előre tervezel, átbeszéled a pároddal, hogy mi az, ami a legjobban aggaszt, miben lesz mostantól nagyobb szükséged a segítségére. A kismamára szakadó magány és felelősség aggaszt? Vagy az, hogy rád marad az összes házimunka? Hogy nem lesz énidőd? Beszéljetek róla!

Fájni fog a szülés

Legfőképpen a szülés közeledtével, beeheti magát a kismama agyába a szüléstől való félelem gondolata. Ez teljesen érthető, hiszen egy ismeretlen helyzet lesz, olyan tényezőkkel, amiknek a javát nem tudod irányítani. Ezen a szorongáson sokat segít, ha beleásod magad a témába, olvasol szakkönyveket, esetleg el is végeztek pároddal együtt egy szülésfelkészítő tanfolyamot. Bátran kérdezd meg barátnődet, testvéreidet vagy anyukádat a saját tapasztalatairól, de mindenképpen jelezd előtte, hogy kicsit félsz az ismeretlentől. Annak tudata, hogy a világon megannyi nő képes világrahozni a gyermekét, téged is meg fog nyugtatni. Csak koncentrálj arra a pozitív képre, hogy a babád egészségesen szülessen meg, és végre a karodba zárhatod. 

Megváltozik a párkapcsolatunk

A párkapcsolatok mindig változnak, hiszen senkinek sem marad olyan lángoló és vad, mint az első hónapokban. Ahogy az évek során elmélyülő kapcsolatnak is megvan a maga szépsége, az apává és anyává válás által megváltozott kapcsolat is gyönyörű újdonságokat hoz majd. A legfontosabb, hogy bármilyen kétséged is van, nyugodtan meg tudd osztani a pároddal. A terhességgel járó hormonváltozások amúgy is sokkal érzékenyebbé tehetnek, de hidd el, hogy egy alapos kibeszélés csodára képes. A párodban is rengeteg új érzés kavarog, és ahogy egyre jobban kerekedik a pocakod, benne is egyre több kérdés és kétely merülhet fel. Frusztrálhatja, hogy mostantól neki lesz a fő feladata, hogy eltartson titeket, aggódhat amiatt, hogy vajon jó apuka lesz-e, félhet ő is a szüléstől, hogy nem fog tudni neked segíteni. A legtöbb férfi számára sokkal nehezebb ezeket az érzéseket kifejezni, beszélgessetek, de ne nyaggasd, és ne ijedj meg rögtön, ha kicsit megváltozik. Adj neki teret és időt, hogy ő is megküzdjön a saját félelmeivel. Ez a szorongás csak átmeneti, és nagyon fontos a szülővé váláshoz. 

Megváltozik a testem

A terhesség rengeteg testi változással is jár. A tömérdek kellemetlen tünet mellett a kismamát az egyre gyarapodó súlya, az esetleg megjelenő striák is zavarhatják. A legjobb megoldás, ha elébe megyünk a problémának, és már kismamaként is vigyázunk arra, hogy egészségesen étkezzünk. Sokat segít, ha eljárunk kismama tornára vagy jógára, valamint megfelelő mennyiségű vizet és vitamint viszünk be a szervezetünkbe. Szülés után fontos, hogy megbarátkozzunk az esetleges változásokkal, merjünk beszélni párunkkal arról, ami szerintünk már nem olyan vonzó bennünk, mint előtte. Meg fogunk lepődni, hogy a párunknak mennyire eszébe sem jut, hogy ettől kevésbé vonzódna hozzánk. 

Rossz anya leszek

A legfontosabb, amit tudatosítani kell, hogy nem kell tökéletes anyának lenned! Ha már ilyen gondolat felmerült benned, az azt jelenti, hogy a lehető legjobbat szeretnéd nyújtani a kisbabádnak, és hidd el, ez éppen elég lesz neki. Ne felejtsd el, hogy nem szabad teljesen belefeledkezned a saját magad által felállított elvárásokba, attól, hogy anya lettél, ugyanúgy nő és ember is vagy.