Blog
2022.05.05 12:05

Miért sír a baba?

Az új jövevénnyel rengeteg új élmény is érkezik a szülők életébe. Ezek legjava boldogsággal tölti el az újdonsült szülőket, azonban persze akadnak nehézségek is, hiszen idő kell, hogy a szülők és az újszülött összehangolódjon. A legfélelmetesebb, mikor a fiatal szülők a kisbaba vígasztalhatatlan sírásával találják szembe magukat, hiszen minden vágyuk, hogy a baba jól érezze magát. Ilyenkor hajlamosak önmagukat hibáztatni, azt gondolni, hogy nem elég jó szülők, pedig erről szó sincs, egyszerűen idő kell ahhoz, hogy megérthessék, mit is akar jelezni a kisbabájuk. Lássuk, milyen okai lehetnek annak, ha a baba sír.

Éhség

A legalapvetőbb oka a sírásnak az éhség lehet, ami a növekedési ugrásoknál akár napokig is kínozhatja a kisbabát. Ekkor az anyuka kétségbeesik, hogy esetleg elfogyott a teje, pedig erről szó sincs: a baba megnövekedett étvágya éppen azt a célt szolgálja, hogy egyre több teje termelődjön az anyukának. Azt is fontos észben tartani, hogy a szoptatás sok esetben nem csak a baba éhségét csökkenti, hanem a megnyugtatására, a biztonságos közelség biztosítására is szolgál. A nyári nagy melegben pedig a szomjúság csillapítására is szolgál.

Melege van, fázik, zavarja a ruha, pelust kell cserélni

A kisbabák egyetlen önkifejezési eszköze a sírás. Csak ezzel tudják jelezni a szüleik felé, ha valami kellemetlent élnek át, így teljesen érthető, ha a számukra új testérzeteket sírással fejezik ki. Lehet ennek oka csupán az, hogy a féltő szülő túlöltöztette a kisbabát, vagy éppen fázik a hirtelen jött szellő miatt. Oka lehet a kényelmetlenségének az is, ha éppen olyan ruha került rá, ami valamiért irritálja a bőrét, esetleg a címke dörzsöli ki. Az, ha a pelusba került pisi vagy kaki zavarja, szerencsére könnyebben ellenőrizhető és megoldható - de akár okozhatja a panaszait az is, hogy az érzékeny bőrén kiütések jelentek meg a pelenka miatt. 

Biztonság hiánya

A kisbabák számára a megszületésük után minden annyira új és sokszor ijesztő. Hiszen gondoljunk bele: hónapokat töltenek el a biztonságos anyaméhben, szépen lassan élesednek ki az érzékeik, kezdenek el szórványosan hallani és foltokat látni, majd ahogy megszületnek, a nyüzsgő nagyvilág összes zaja, vakító fénye, illata és érzése rájuk zúdul. Nem csoda, hogy eleinte minden új élmény felzaklatja őket, idő kell, hogy hozzászokjanak a kinti élethez. Éppen ezért megeshet, hogy a sírásuk oka egyszerűen az, hogy megijedtek, és megnyugtatásra, vigasztalásra vágynak. Ilyenkor anya és apa mellkasának melege, szívverésük ütemes hangja megnyugtatja őket. Ajánlott ezt a közelséget például hordozókendővel biztosítani, hiszen így lehet a kicsi a legközelebb a szüleihez, és a szülőknek is lehetőségük van elvégezni napi teendőiket.

Álmos, nyűgös

Az újszülöttek eleinte nagyon sokat alszanak, de ez nem azt jelenti, hogy maguktól el tudnának aludni, vagy azonnal átaludnák az éjszakát. Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a kisbabák alvási szokásairól és elaltatásáról. 

Fáj a hasa

Ugyan a szülők és az idősebb családtagok is hajlamosak a baba szinte minden jelzését hasfájásra fogni, szerencsére nem annyira gyakori jelenség ez, mint gondolnánk. A legtöbb esetben megelőzhető a helyes szoptatási technikával és a gyakori büfiztetéssel, hiszen a hasfájás oka, hogy a baba evés közben levegőt nyel.