Blog
2022.06.11 09:39

Mit tehetünk terhesség alatt a striák megelőzéséért?

Minden kismamában idővel felmerül a gondolat, hogy bizony a terhességgel járó testi változások nem csak pozitívak lehetnek. Büszkén figyelik, ahogy hétről-hétre növekszik a pocakjuk, de természetes, hogy felmerül bennük a kérdés, vajon milyen visszafordíthatatlan változásokkal jár mindez. Az egyik legnagyobb félelem, hogy a hirtelen megnyúló bőr sajnos kellemetlen és maradandó elváltozással járhat, hiszen a test több területén - mint például a hason, combokon, fenéken és melleken - megjelenhetnek a zavaró csíkok, a striák. A striák akkor alakulnak ki, mikor a bőr nem elég rugalmas, és nem tudja követni a hirtelen változásokat, így a kötőszövetek megrepednek, elszakadnak. Ezek először lilás vagy kékes csíkokként jelentkeznek, majd idővel kifehérednek. Fontos, hogy megtegyünk mindent a kialakulásuk megelőzéséért, hiszen sokkal könnyebb a probléma elébe menni, mint utólag kezelni. Nézzük, mit tehetünk terhességünk alatt bőrünk egészségéért. 

  • Egészséges étkezés

 

A legfontosabb megelőzés az egészséges étkezés. A striák a hirtelen súlynövekedés mentén alakulnak ki, így ha nem engedünk a csábításnak, és csak mértékkel fogyasztunk hízlaló ételeket, a folyamatos és egyenletes változáshoz sokkal könnyebben tud alkalmazkodni bőrünk is. Ezenkívül bőrünknek rengeteg vitaminra és ásványi anyagra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. Így például C-vitaminra, mely felgyorsítja az új bőr képződését és a sebgyógyulást, fokozza a kollagén termelődését; E-vitaminra, hogy szép, hidratált legyen; A-vitaminra, ami feszessé és rugalmassá teszi a bőrt; D-vitaminra, mely segít az új hámsejtek képződésében, és cinkre, ami mérsékli az UV-sugárzás káros hatásait. Mindezek mellett hozzátartozik az egészséges étkezéshez a bevitt cukor mennyiségének csökkentése is: a cukor gátolja a rugalmasságért felelős vitaminok beépülését, csökkenti a kollagén termelést, tehát fokozza a kötőszövetek merevségét. 

  • Bőrápolás

 

Már a várandósság alatt érdemes beszerezni kifejezetten a bőr feszességét elősegítő, a striákat megelőző olajat, és ahogy a pocak növekszik, napi rendszerességgel kenegetni - lehetőleg minden reggel és este. A bőr rugalmasságát ezzel nagyban elősegítjük, így könnyen megelőzhetjük a striák kialakulását. Ha már bevezetjük a napi rutinba a bőr ápolását, ne feledkezzünk meg a gyengéd masszázs kedvező hatásairól sem. Az apró, gyengéd, körkörös mozdulatok serkentik a vérkeringést, ezáltal fokozzák a bőr rugalmasságát. Időközönként gyengéd bőrradírozást is bevethetünk, hiszen így eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, támogatjuk a bőr légzését és a regenerálódó képességét. 

  • Folyadékpótlás

 

Fontos, hogy mindig figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. A víz belülről járul hozzá az egészséges bőrhöz, mely így sokkal rugalmasabban tud majd igazodni a változásokhoz és a visszarendeződéshez is.

  • Sport

 

Várandósság alatt sem kell lemondani a mozgásról, csupán olyan formáját kell választani, mely megengedett ebben az időszakban. A rendszeres mozgás - legyen az úszás, jóga, kismamatorna vagy napi rendszerességű séta - serkenti a vérkeringést. 

  • Kollagén

 

A megfelelő mennyiségű kollagén bevitele nagyon fontos már a terhesség, majd később a szülés után is. Amellett, hogy hozzájárul az egészséges bőrhöz, további jó hatása, hogy csökkenti a fáradékonyságot és a hajhullást, támogatja az izületek egészségét és elősegíti a baba fejlődését is. Segít megelőzni a striák kialakulását, és megkönnyíti, hogy szülés után a hason lévő bőr könnyebben visszanyerje eredeti alakját.