Blog
2022.06.11 09:42

Növekedési ugrások

Mikor már végre úgy gondolják az újdonsült szülők, hogy kezdik kiismerni a babájukat, tudják, mikor miért sír, összehangolódtak és könnyen meg tudják nyugtatni a kicsit, bekopogtat az ajtón az első növekedési ugrás, és a kiscsalád élete ismét teljesen a feje tetejére áll. Nem szabad megijedni, ha azt tapasztaljuk, hogy a baba az eddig megszokottól eltérően nyűgös, sokszor sír, megvigasztalhatatlan és állandóan szopizni szeretne - mindez teljesen normális.

De mégis mi is az a növekedési ugrás? 

A babák növekedésében megfigyelhető ugrás legelőször kb a 3-4. héten köszönt be. Ekkor a fejlődése intenzívebb fokozatba kapcsol, vagyis a babának több energiára van szüksége. Éppen ezért figyelhető meg ilyenkor az állandó nyugtalanság, valamint, hogy a baba szinte a nap minden percében szopizni akar. Mindennek megvan a maga oka, és nagyon fontos, hogy ilyenkor a teljesen érthetően zaklatott anyuka ezt a részét lássa. A szoptatás alapfeltevése, hogy az anyatej mennyiségét a kereslet-kínálat megfelelő beállítása biztosítja. Ezért van az, hogy manapság már nem az időzített, három óránkénti szoptatást ajánlják, hanem az igény szerinti szoptatás a megfelelő módszer - minél többször kerül mellre a baba, annál több tej termelődik. Egy-egy növekedési ugrás igazából az anyatej termelést segíti elő, így az egyre nagyobb babának egyre több tej fog jutni az elkövetkezendő időkben. Ezt azért nagyon fontos előre tudni, mert sajnos a tapasztalatlan anyukák ezt az eddig ismeretlen reakciót hajlamosak úgy értelmezni, hogy a baba azért sír, mert nem jut elég táplálékhoz. Ekkor szokták a jóakaró családtagok a fiatal szülőkre tukmálni a tápszert, mely ugyan eleinte tényleg jó megoldásnak tűnik, azonban csak azt érjük el vele, hogy a baba nincs eleget mellen, így a tej termelődése nem fokozódik. Tehát mi magunk okozzuk az előzetes felvetést, hogy nincs elég tejünk, végül egy idő után, ahogy egyre több tápszert adunk pótlásként, a tejtermelődés szépen lassan leáll. Ez sajnos egy ördögi kör. Éppen ezért fontos előre felkészülni a növekedési ugrásokra, hogy ne ijedjünk meg, merjünk bízni a saját ösztöneinkben, és csak kövessük a baba igényeit, akármennyire kimerítő is ez az időszak. 

Mikor és meddig tart a növekedési ugrás?

Pontosan nem lehet megmondani, hány napig tart egy-egy ilyen időszak, de általánosságban elmondható, hogy körülbelül 3-7 nap alatt lecseng, beáll a kereslet-kínálat, és ismét kiszámítható, nyugodt napok következnek. Ezen időszakok megjelenése sincs kőbe vésve, de megközelítőleg tudjuk, hogy tipikusan a 3. majd a 6. héten, valamint a 3. és a 6. hónapban következik be. Nem minden babánál jelentkezik ez az ugrás látványos jelekkel, van, akinél szinte észrevétlenül, egy-két sírással megoldódik, és van olyan kisbaba is, aki ténylegesen a nap minden percében igényli az édesanyjával a bőrkontaktust.

Mit tehetünk, hogy könnyebben átvészeljük ezt az időszakot?

A legfontosabb, amit már említettünk, hogy lélekben készüljünk fel rá, ne ijedjetek meg, ne bizonytalanodjatok el. Ha mégis meginogna a magabiztosságotok, ne féljetek felkeresni egy szakembert, legyen az a gyerekorvos, a védőnő vagy nagyobb probléma esetén egy szoptatási tanácsadó. Fontos, hogy szakemberek véleményére hallgassatok, ne családtagok és barátok jóakaró, mégis elterelő tanácsait kövessétek. Ez az időszak nagyon megterhelő az anyuka számára - testileg és lelkileg is kimerítő, mikor a baba állandóan ölben szeretne lenni. Sajnos ezt a terhet az apuka nem tudja átvenni a párjától, viszont hatalmas segítség, ha szavakkal biztatja kedvesét, ételt és italt visz neki a fárasztó szoptatások alatt. Érdemes beszerezni egy szoptatós párnát is, ami megkönnyíti hosszúra nyúlt szoptatásokat, hiszen megfelelő alátámasztást nyújt a kicsinek és az anyuka karjának. A legjobb, amit tehetünk ebben az időszakban, ha minden erőnket összeszedve kitartunk. Gondoljunk arra, hogy nem tart örökké ez az időszak, és végül minden visszaáll a régi kerékvágásba.