Blog
2022.06.11 14:25

Érdekes tippek az újszülött ellátásához

Egy újszülöttel rengeteg új kihívás érkezik a családba. Megannyi kérdés és kétely merül fel az újdonsült szülőkben, éppen ezért összeszedtünk pár gyakorlati tippet, ami segíthet titeket az újszülött ellátásával kapcsolatban.

Kutacs

A baba fejtetején lévő részt hívjuk kutacsnak, ez a lágy, csonttal nem fedett terület nem a szülők kedvence, hiszen kicsit ijesztő. A szüléshez viszont elengedhetetlen, hiszen ha teljesen csontos lenne a baba feje, nem tudna kibújni. A kutacs kb a gyermek másfél éves korára csontosodik el, de nem kell aggódni, csak az első pár hétben lesz furcsa, gyorsan hozzászokik az ember. Arra viszont vigyázni kell, hogy nehogy megüssük a baba fejét ezen a területen. Ezen kívül nagyon jó támpontot szolgáltat, hiszen ha gyengéden megsimogatjuk, akkor érezzük, hogy milyen a felülete: az a jó, ha se sem horpadt, se nem púpos, hiszen akkor megfelelően van a baba ellátva tápanyaggal és folyadékkal. 

Koszmó

A kisbabáknak néha koszmó képződik a fejükön. Ez tulajdonképpen a bőrről levált felső hámréteg, ami nem tud teljesen levállni és ezért kis csomókba áll össze. Kialakulásának oka tulajdonképpen pont az, ha a szülők nem merik megmosdatni a kicsi fejét. Kezelése egyszerű, hiszen újbeggyel óvatosan dörzsölgetve eltávolítható. Ha még így sem akarna levállni, akkor érdemes fürdetés előtt beolajozni a baba fejét, rajta hagyni kb fél órát, majd vízzel átmosni. Ami érdekes, hogy a koszmó a baba szemöldök vonalánál is megjelenhet, itt ugyanúgy kell kezelni. 

Szemek

A babák eleinte csak homályosan látnak, majd hamar kiélesedik a kép kb olyan 25-30 cm távolságban, ami éppen az a táv, ami a mama és a baba közt van szoptatás közben. Az újszülötteknél a kancsalság nem egyedi, idő kell a szemüknek, míg megtanul fókuszálni, ha azonban hosszú távon is fennáll a jelenség, érdemes megmutatni orvosnak. Szintén érdemes felkeresni szakembert, ha a nagyszülőknek esetleg kiskorukban már szemüveget kellett hordaniuk, hiszen ezt gyakran örökölhetik a picik. Előfordulhat, hogy szemváladék gyűlik össze a szemzugukban, esetleg ez olyan mértékű, hogy össze is ragad a szemük. Ezt forralt majd lehűtött vízzel átitatott steril gézlappal kell áttörölni a halántéktól a szemzug irányába. Ha ez a váladékozás nem szűnik meg, mindenképpen mutassuk meg gyermekorvosnak.

Mell

Kicsit ijesztő lehet, mikor a friss szülők fürdetés közben azt tapasztalják, hogy a baba mellei meg vannak duzzadva - főleg érdekes jelenség ez akkor, ha kisfiúról szól. Fontos tudni, hogy ez teljesen ártalmatlan, amit az anya női hormonjai okoznak, melyek a baba szervezetébe kerülnek a terhesség és a szülés során. Ez azonban hamar elmúlik, és nem okoz semmilyen problémát. 

Köldökápolás

A köldök eleinte egy nyílt seb a babán, így fontos, hogy odafigyeljünk rá. A kezelése kórházanként változik, érdemes utánakérdezni, hogy a környékünkon mi a bevett eljárás. A gyermekorvos minden esetben felír receptre egy fertőtlenítőszert, és azt is megmutatja, hogyan kell kezelni a felületet. Fontos, hogy a köldök akkor gyógyul a leggyorsabban, ha nem éri víz, így fürdetés során is ajánlott elkerülni az áztatását, valamint, hogy a pelenka széle ne sértse, így az elején érdemes a tetejét visszahajtani. Ideális esetben kb 10-14 nap alatt begyógyul és magától leesik, utána még két-három napig óvatosan, vízmentesen kell kezelni.