Blog
2022.07.12 11:14

Hogyan nyerjük vissza régi testünket a szülés után?

Terhesség során büszkeséggel figyeljük, ahogy pocakunk napról napra egyre növekszik, de persze nem tagadhatjuk le, hogy ott motoszkál legbelül a gondolat, szülés után vajon mennyi idő elteltével lehet a testünk olyan, mint régen. Általánosságban azt szokták mondani, hogy a testnek legalább annyi időre van szüksége a visszarendeződéshez, mint amennyi ideig változott. Legyünk hát nagyon türelmesek, hiszen akár 9 hónapba is telhet, mire minden - megközelítőleg - a régi lesz. Természetesen ez alatt nem kell tétlenkednünk, hiszen nagyon sok mindent megtehetünk, hogy a folyamat sikeresen végbemenjen. Előző cikkünkben már írtunk arról, mit lehet tenni a szülést követő időszakban, a gyermekágy alatt, most pedig nézzük meg, miként segíthetjük a regenerálódást a hat hét - császármetszés esetén inkább nyolc - letelte után.

A szülés utáni hat hetes kontroll során, ha mindent rendben találnak, az orvosok szabad utat engednek a testmozgásnak. Fontos azonban, hogy ez nem azt jelenti, hogy azonnal visszatérhetünk a várandósság előtti megerőltető, akár sportszerű edzésekhez, minden esetben jó, ha a fokozatosság elve érvényesül. Figyeljünk testünk jelzéseire, és ne szégyelljük, ha több mozgásforma vagy gyakorlat nehezünkre esik az elején. Például a futás még hosszú hónapokig túlságosan megerőltető mozgásforma, ami nem hogy használna, de rengeteg plusz panaszt okozhat: csípő-, boka- és derékfájdalom, kismedencei süllyedés. 

Amennyiben - főleg császármetszés után - úgy érezzük, hogy testünk fokozottan ki volt téve a megterhelésnek, és minden mozgásforma nehezünkre esik, érdemes felkeresni egy gyógytornász szakembert, aki felméri az állapotunkat, és segít összeállítani a megfelelő regenerációs programot. Császármetszés után a heg kezelése is indokolttá válhat, hiszen a nem megfelelően gyógyuló seb is okozhat testi panaszokat. 

A szétnyílt hasizom is fontos kérdés lehet a szülés után: az anyukák kb. 70%-nak a terhesség során szétnyílik a hasizma, ez egy teljesen természetes jelenség, és az esetek többségében a test folyamatos regenerálódása során ez is helyreáll. Azonban, ha nagyon mély a szétnyílás, fontos, hogy merjük kérni szakember segítségét, hiszen az általa ajánlott gyakorlatok következetes gyakorlásával visszaállítható az hasfal eredeti állapota. A szétnyílt hasfalat könnyen lehet ellenőrizni, ha felhúzott térdekkel lefekszünk a hátunkra, felemeljük kicsit a fejünket, és ujjainkkal a köldökünk vonalában végigsétálunk a bordáktól egészen a szeméremcsontig. Ha egy kis mélyedést, árkot találunk, az a szétnyílás jele, minél több ujjunkat bele tudjuk mélyeszteni, annál nagyobb a sérülés mértéke.

Szülés után nincs szükség a testedzéshez különböző súlyok beszerzésére, hiszen a legjobb edző súly a kisbabád. A babával való edzés több szempontból is a legideálisabb megoldás, hiszen ahogy gyarapodik a gyerkőc, úgy terhelhető egyre inkább az anyuka szervezete is. Ezen kívül egy friss anyukának nagyon nehéz időt lecsípnie a napirendből saját magára, azonban ez sokkal egyszerűbben megvalósítható, ha a babával együtt végzi ezt az elfoglaltságot. Ez eleinte jelentheti azt, hogy míg a baba a játszószőnyegen elvan a csörgők és lógó játékok nézegetésével, mellette az anyuka tud talajgyakorlatokat végezni. Később, mikor már biztosabban ki tudnak együtt menni, és az anyuka igénye is megnövekedik a társasági életbe való visszatérés iránt, a legjobb választás egy baba-mama torna csoporthoz való csatlakozás lehet. Ilyen alkalmakkor általában a babát rugalmas kendőben vagy hordozóban az anyukára kötik, és így “együtt” végezhetik a testedzést.