Blog
2022.07.12 11:16

Mérföldkő a baba alvás fejlődésében

A babák életében nagyjából olyan 4 hónapos korban egy nagy alvás fejlődés megy végbe, ami könnyen meg tudja ijeszteni a szülőket. Hiszen ekkorra már végre úgy tűnik, hogy sikerült összecsiszolódni, kialakultak a közös kis szokások, a szülők értelmezni tudják a pici jelzéseit. Megnyugtatunk, az, hogy ekkor hirtelen megváltoznak az alvási szokásai, teljesen normális.

Milyen jelei vannak ennek?

Ha eddig a babád 1-2x kelt fel éjszaka, és akkor is csak enni kért, majd könnyen vissza lehetett altatni, akkor nagy változást hoz az életetekbe, hogy most akár 1-2 óránként is megébred, és a megnyugtatása, a visszaaltatása is sokkal nehezebb. Az is megfigyelhető ilyenkor, hogy az addig megszokott hosszú nappali alvásokat felváltja a kb. fél órás rövid szundikálás.

 

Mi történik?

Ilyen változásokra a szülők természetesen keresik az okokat. Gondolhatnak arra, hogy túl kevés vagy esetleg nem eléggé tápláló az anyatej, tehát az éhség miatt kel gyakran a baba. Gondolhatnak növekedési ugrásra, a mozgásfejlődésre, fogzásra, szeparációs szorongásra, esetleg arra, hogy nem fér már el az ágyban, melege van vagy fázik. 

Nagy eséllyel - főleg, ha a fent leírtakat kizártuk - a változás valódi oka voltaképpen a baba alvásának érése - szokták regressziónak is hívni. Fontos tudatosítani, hogy ez nem egy olyan átmeneti változás, mint például a növekedési ugrás, hanem a természetes fejlődés része. Ekkor tulajdonképpen a baba szépen lassan próbál átállni az elkülöníthető szakaszokból álló ciklusra. A babák ciklusa teljesen eltér a felnőttekétől,hiszen nekik egy-egy ciklus 50-60 percig tart, a felnőtteknek pedig 90-120 perc. A ciklusok között rövid megébredések jellemzőek, melyek során a baba tulajdonképpen “ellenőrzi” a környezetet, hogy biztonságban van-e. Igazából ilyen ébredések a felnőtteknél is jellemzőek, csak reggel nem emlékszünk rájuk. Ha a baba egy ilyen megébredéskor valamilyen kellemetlenséget tapasztal, akkor jelzi nekünk - éhes, tele a pelus vagy csak megnyugtatásra vágyik. Ez a megébredés főleg akkor ijesztheti meg a babát, ha nem ott találja magát, ahol elaludt, tehát ha például az anyuka mellkasán aludt el, de a babaágyban egyedül ébred, akkor nem érti, hogyan került oda. Éppen ezért érdemes olyan alvási rituálét kialakítani, mely során olyan feltételekkel merül álomba, amiket a megébredések során is tud tapasztalni - tehát nem mély álomban helyezzük a kiságyba, hanem félálomban, mikor még érzékeli azt, vagy ha cumival alszik, akkor megtalálja magának éjszaka. 

 

Mit tehetünk?

Először is nagyon fontos, hogy megtanuljuk értelmezni a baba jelzésének okait. Nem szabad abba a hibába esnünk, hogy minden egyes apró nyöszörgésre azonnal szoptatással reagálunk, hiszen ezzel egyrészt a kelleténél jobban felébreszthetjük a babát, másrészt a pici rátanul, hogy minden jelzésére az evés a megoldás. Ha erre rászoktatjuk, ne csodálkozzunk, hogy ha óránként fog jelentkezni érte. Próbáljunk meg először minél kevesebb interakcióval beavatkozni a folyamatba, először csak figyeljünk, hátha már a közelségünktől is megnyugszik, majd zárjunk ki minden más probléma lehetőséget, mielőtt cicire tennénk. A legtöbb, amit tehetünk, hogy megkönnyítjük neki ezeken a megébredéseken való átlendülést. Vagyis a cél, hogy a baba csak akkor ébredjen meg nagyon és jelezzen nekünk, ha tényleg valami baj van - éhes, fázik, csípi a pelus. Tehát voltaképpen a feladatunk, hogy a megijedés okozta megébredéseket kiküszöböljük, ezt pedig úgy tudjuk elérni, ha a baba biztonságban érzi magát. Ki kell alakítanunk olyan altatási szokásokat, rítusokat, melyek hosszútávon fenntarthatók. Nem szabad abban bíznunk, hogy a változás csak átmeneti, a megébredések teljesen normálisak, a normális alvási rendszerhez tartoznak. Az, hogy egy család életében mit jelent az, hogy hosszan fenntartható altatási szokás, azt mindenkinek a saját igényeire kell szabni. Hiszen lehetséges, hogy egy családnál a közös alvás a megoldás, míg másoknál a kicsi beszoktatása a saját ágyába. Viszont ha a baba azt szokja meg, hogy csak több órás ringatással, hordozással, esetleg autózással tud elaludni, akkor éjszaka a megébredések során is ezeket a feltételeket szeretné óránként megkapni. Minél hamarabb reagálunk erre a változásra, annál jobb, nem érdemes elodázni, hiszen a baba fejlődésével egy csomó más plusz változás is közbejöhet.