Blog
2022.07.12 11:18

Hogyan nyugtassuk meg a babát?

Ahogy azt előző cikkünkben írtuk, egy kisbaba sírásának megannyi oka lehet. Persze sokkal egyszerűbb megnyugtatni, ha éppen éhes, tele van a pelusa vagy melege van/fázik, hiszen ilyen esetekben a szoptatás, peluscsere és átöltöztetés egyszerű megoldást nyújtanak. De felmerül a kérdés, hogyan lehet megnyugtatni egy kisbabát, aki nem ilyen fizikai okok miatt sír, hanem a hirtelen megtapasztalt új világ ijeszti meg az addig ismeretlen új érzésekkel, hangokkal és fényekkel. Az újszülöttek megszületésüktől kezdve kis egéniségek, mindegyik másképpen reagál az őt ért hatásokra: van, amelyik könnyen alkalmazkodik az új világhoz, és van, amelyiknek sokkal több megnyugtatásra és figyelemre van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezze magát. 

Csak nyugodtan!

Tudjuk, hogy egy síró kisbaba hosszútávon nagyon kimerítő tud lenni. Annak, hogy a babasírás a felnőtteket frusztrálja, evolúciós okai vannak, hiszen a természet ezzel késztet minket arra, hogy kitaláljuk, mi bánthatja az újszülöttet, és megoldjuk a problémáját. A legfontosabb egy síró baba megnyugtatásakor, hogy megőrizzük a türelmünket. Ha már minden fizikai problémát leellenőriztük, és a baba még mindig keservesen sír, ne érezzük úgy, hogy kudarcot vallottunk! A kisbabák számára nagyon fontos, hogy érezze a szülők megnyugtató közelségét, rögtön átérzik, ha feszült az anyuka, és ekkor ők sem tudnak megnyugodni. Meg kell értenünk, hogy van, amikor csupán annyira van szüksége a kicsinek, hogy kipanaszolhassa magát, őrizzük meg nyugalmunkat, amit a baba is átvesz idővel, és szépen megnyugszik.

Képzeld magad a helyzetébe

Sokszor a legnagyobb segítség, ha megpróbáljuk a helyzetet a baba szemével látni. Például lehet, hogy a villany erős fénye zavarja, ezért nem szeretne háton feküdni, vagy esetleg túl szoros a ruhája, a zoknija elnyomja a bőrét. Az is lehetséges, hogy a ruha címkéje bántja az érzékeny bőrét, hiszen gondoljunk bele, nekünk is van, mikor egész nap a címke éles széle birizgálja a nyakunkat. 

Idézzük fel számára az anyaméh biztonságát

A babák életük első 9 hónapját az anyaméhben töltötték, éppen ezért kint is megnyugtatja őket az ismerős közeg. Éppen ezért van az, hogy a legtöbb baba szereti, ha kisebb helye van, hiszen az anyaméhben is szűkös közegben volt. Helyezzünk a kiságyba babafészket, sőt ezt a megnyugtató közeget a lakás bármely szobájába magunkkal vihetjük. Vannak babák, akik imádják a pólyában vannak csavarva. Érdemes beszerezni egy hordozókendőt, amivel magunkra tudjuk kötni a kicsit, aki így a lehető legközelebb lehet hozzánk, hallhatja a megnyugtató szívverésünket, mely pocaklakóként is vele volt végig. A hordozókendő plusz előnye, hogy így a szülő keze is szabadon marad, miközben a baba jót alszik rajta, el tudja végezni a mindennapos teendőit. 

Fehérzajok

A babákhoz az anyaméhbe a külvilág zajai tompán jutottak el, így az éles hangok megijeszthetik. Viszont a monoton fehérzajokat nagyon szeretik, megnyugtatja őket, hiszen pocaklakóként a nap minden percében hallgatták az anyukájuk szívveréség, emésztési hangjait. Éppen ezért megnyugtató lehet számukra, ha például felvesszük a szívhangunkat és azt játszik le neki, vagy olyan monoton zajokat vetünk be, mint a porszívó hangja.

Ringatás

Az anyaméhben a babák folyamatosan el voltak ringatva, hiszen az anyukájuk minden mozdulata kellemes ringató hatással volt rájuk. Ezt az érzetet könnyen felidézhetjük a már említett hordozókendővel, vagy egy bölcsővel, esetleg pihenőszékkel, hintával.