Blog
2022.07.12 11:20

Újszülött fotózás - mi a legjobb időpont?

A szülés közeledtével minden kismamában ezer meg egy kérdés kavarog, szeretnének mindent elrendezni még a kicsi érkezése előtt. A legújabb kis családtag fotózása is pontosan egy ilyen kérdés; az anyuka már hetekkel előtte azon agyal, vajon mikor a legideálisabb az első fotózást megejteni. Ugyan az apukák hajlamosak elodázni a kérdést, mondván, hogy ráérünk még, a kismamának mindenképpen megnyugtató, ha előre egyeztet a fotóssal, hogy semmiképpen se csússzanak ki az időből. Ne feledkezzünk meg az édes kellékekről sem, hiszen sokkal megnyugtatóbb, ha már a baba érkezése előtt beszerezzük a legaranyosabb ruhácskákat és kiegészítőket a fotózáshoz.

A mikor kérdés jóval összetettebb, mint az elsőre gondolnánk. Hiszen - főleg első gyerkőc érkezésekor - nem tudhatjuk előre, hogy a szülés mennyire viseli majd meg az anyukát és a kisbabát, és milyen gyorsan hangolódik egymásra az újdonsült család. Mindemellett az idő nagyon szűkös, hiszen a picik hihetetlenül gyorsan nőnek az első hetekben-hónapokban. Nézzük, mik alapján kell megfontolni a fotózás időpontját.

Általánosságban elmondható, hogy újszülött fotózásra kb. a 6-12 nap a legideálisabb. Ekkor ugyanis a babák nagyon mélyen tudnak aludni, még nem fedezték fel a világot, így könnyebb őket fotózni, beállítani, valamint még szívesebben pihennek összegömbölyödött magzatpózban, ami rengeteg édes kép születését teszi lehetővé. Az is fontos szempont, hogy ekkorra már megtörténik a tejbelövellés, az anyuka is rutinosabban szoptat, így a kicsi megnyugtatása is sokkal egyszerűbb.

Figyelembe kell azonban venni a baba születési súlyát. Ha ugyanis koraszülött vagy kisebb súlyú babáról van szó, érdemesebb több napot várni a fotózással, főként, ha esetleg tovább kell bent maradni a kórházban, vagy hazatérve is fokozott óvatosságra, a látogatók hanyagolására int az orvos. Egy kb. 3 kg-os vagy nagyobb kisbaba már megfelelően fotózható. Ha a baba feje kicsit megnyomódott, eldeformálódott a szülés alatt, az is megfontolandó, hogy adjunk neki időt a rendeződéshez.

De nem csak a baba, hanem az újdonsült anyuka egészsége is meghatározó. Nehéz szülés után, esetleg fájdalmas császársebbel sok anyukának nincs kedve rögtön fényképezkedni. Mindig igazodni kell az anyuka igényeihez, nem szabad erőltetni, ha még testileg vagy lelkileg nem érzi magát készen. Az első családi fotózás egy csodálatos élmény, fontos, hogy mindenki úgy érezze, eljött hozzá a megfelelő időpont. Éppen ezért nagyon fontos rutinos, megértő fotóst találni, akivel előre le tudjuk egyeztetni, hogy bár a naptárba a baba várható születési idejét írja be, de minden esetben a kicsi megszületése után közösen döntsünk az optimális időpontról. Sőt, ilyen kérdés lehet akár a fotózás helyszíne is, hiszen sokszor előnyösebb lehet, ha a fotózást a saját otthonunkban berendezett stúdióban valósíthatjuk meg. Ez különösen hasznos lehet téli babáknál, vagy ha az orvos esetleg védőnő valamilyen okból kifolyólag nem tanácsolja a baba korai kivitelét. 

Az is lehetséges, hogy csak a gyermekágy letelte után, esetleg csak a baba két hónapos korában érezzük elérkezettnek az időt az első fotózkodáshoz. Ne keseredjünk el, ekkor is lehet nagyon édes fényképeket készíteni. Sőt, a pár hónapos babák már sokkal élénkebbek, mosolygósabbak, hihetetlen édes grimaszokkal tudják megajándékozni a szülőket, melyek örök emlékké válnak megörökítve.