Blog
2021.07.07 14:05

Rendezzük be a babaszobát! 2. - Falfestés, dekorálás

A baba születése előtt nagyon fontos feladat, hogy kényelmesen és hasznosan rendezzük be az új jövevény szobáját. Az előző cikkben már beszéltünk a szoba kiválasztásáról, valamint a szoba biztonságossá tételéről is. 

Miután kiválasztottuk a legmegfelelőbb szobát, ideje kitalálni a szoba színvilágát, stílusát. Természetesen mindezt nagyban befolyásolhatja a baba neme, hiszen egy igazi kisfiús kék vagy zöld, vagy egy lányos rózsaszín, lila szoba tökéletes választás. Vagy dönthettek úgy is, hogy olyan színnek festetek, mely illik mind a két nemhez. Egy bézs vagy barnás árnyalatú szoba megnyugtató közeget biztosít a kicsinek, és könnyen egyedivé varázsolható például egy ugráló báránykás faldekorációval Ráadásul, ha több gyermeket terveztek, akkor jobb előre gondolkodni, és olyan színt választani mind a falnak, mind a berendezési tárgyaknak, mely tökéletesen illeszkedik mind a két nemhez. 

 

Ami nagyon fontos, hogy festés előtt alaposan olvassátok el a festékek dobozán az ajánlásokat, a festék összetételét. Szerencsére már kapható bababarát falfesték, mely nem csak, hogy illatosított, tehát nem a szúrós szagú szobába kell hazavinni a kicsit, de ráadásul nem tartalmaz káros anyagokat. Fontos, hogy ne tartalmazzon a festék  illékony szerves vegyületeket, vagyis VOC-ot (Volatile organic compounds), hiszen ezek hosszútávon párolognak ki a festékből, ezáltal légzési zavakarokat vagy kiütéseket okozhatnak. A tartósítószerek, oldószerek vagy színezőanyagok is károsak lehetne, például a nagy mennyiségű ammónia vagy aceton. Érdemes mosható festéket vásárolni, hiszen akkor nem okoz gondot egy kiömlött ital vagy összefirkált fa gyors takarítása, valamint ezek a festékekből akkor sem oldódik ki semmilyen káros anyag, ha esetleg a kicsi megnyalja a falat. 


Ha már nagyobb gyerekekről van szó, de nincs lehetőségünk őket külön szobában elhelyezni, tökéletes lehetőség, ha mind a kettőnek kijelöljük a területét, az ágya és asztala feletti részt az ő kedvenc színével dekoráljuk. Ekkor azonban fontos észben tartani, hogy lehetőség szerint próbáljuk közelítenni a gyerekek ízlésvilágát, hogy ne üssön el nagyon egymástól a két szín. A legegyszerűbb megoldás, ha megegyezünk a gyerekekkel, hogy egységes falszínt választunk, azonban a saját ágya felé mindenki kiválaszthatja a neki tetsző falmatricát. Például egy Kis hableányos falmatrica a leányzó ágya felé, és egy dinoszauruszos a kisfiú területére. A megannyi választék közül biztosan megtalálják a számukra legkedvesebbet, hogy egyedivé tegyék a közös szobát.