Blog
2021.11.22 10:36

Szoptatós étrend 2. - Mit nem szabad inni és enni?

Korábban már írtunk arról, hogy szoptatás alatt mit ajánlott enni, most pedig nézzük meg, mik azok, amik tiltólistára kerülnek egy újdonsült anyukának. Hiszen ahogy terhesség alatt, úgy a szülést követően is vannak olyan ételek és italok, melyek ha nem is annyira szigorúan tiltottak, de semmiképpen nem ajánlottak. Hiszen minden, amit az anyuka megeszik, az belekerül az anyatejbe, így nagyon fontos, hogy a terhesség során betartott egészséges étrendet továbbra is betartsa. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg olyan élelmiszer van, aminek az íze a tejben is érezhető, így esetleg elveheti a kicsi kedvét a szopizástól.

Koffein

Minél kisebb a baba, annál lassabban tudja a szervezete feldolgozni az anyatejből a szervezetébe kerülő koffeint. Nem kell azonban lemondania az anyukának a reggeli kávéról, csupán a mértékletességre kell nagyon odafigyelnie. A kimutatások szerint az anyatejbe csupán a bevitt koffein 1%-a kerül át, legmagasabb szinten az elfogyasztás után 60-120 perccel van. Ezek alapján az ajánlott napi koffeinbevitel mindenképpen 300 milligram alatti. Természetesen, ha a csecsemőn a nyugtalanság jelei látszódnak, akkor érdemes egy időre teljesen lemondani a koffein fogyasztásáról. 

 

Citrusfélék, aprómagvas gyümölcsök

A citrusfélék megváltoztathatják az anyatej ízét, így fogyasztásuk csak mértékkel ajánlott. Az olyan aprómagvas gyümölcsök, mint például a mála vagy az eper, bőrkiütést okozhatnak a kicsinek.

 

Zöldség

A már a terhesség során is kerülendő zöldségek, mint például a káposzta, bab vagy karfiol, a szoptatás során is csak mérsékelten fogyasztandóak, hiszen ezek túlzott bevitele hasi görcsöket okozhatnak a csecsemőnek.

 

Alkohol

Az alkohol szintén átjut az anyatejbe, így legjobb, ha tartózkodunk tőle. Főleg a csecsemő első pár hónapjában fontos ez, hiszen akkor még az újszülött alkohol toleranciája jóval alacsonyabb, mint később. Azonban megeshet, hogy egy-egy nagyobb ünnep alkalmával a szoptatós anyuka megenged magának egy pohár bort vagy sört, amennyiben ez nem gyakori rendszerességgel fordul elő, nem kell lelkiismeret-furdalást éreznie. Fontos tudni, hogy az alkohol elfogyasztása utáni néhány órában az anyatejtermelés lelassul, és kb másfél óráig van a legmagasabb szinten a véralkoholszint, így ekkor mindenképpen tartózkodjunk a szoptatástól. 

 

Tej

A tej fogyasztása nem minden esetben akadály, viszont akadnak olyan újszülöttek, akik allergiásak a tehéntejre. Ezen érzékenységnek semmilyen összefüggése nincs azzal, hogy az anyuka allergiás-e a tejtermékekre, így bármelyik babánál kialakulhat. Ebben az esetben az anyának nagyon szigorú étrendet kell betartania, tehát nem csak a tejtől kell tartózkodnia, hanem ki kell zárnia minden tejterméket: tejföl, joghurt, sajtok, túrók stb. Amennyiben a kicsinek tápszerrel is pótolni kell az anyatejet, mindenképpen figyelni kell arra, hogy az érzékenységének megfelelő tápszert kapjon.