Blog
2022.02.16 22:02

A babaszoba berendezése 2. - Pelenkázás és tisztaság

A babaszoba berendezése nagyon fontos feladat. Nem csak az új családtag kényelmét szolgálja, hanem a már egyre izgatottabb kismama megnyugtatására is szolgál. A terhes nők életében ez az időszak nagyon meghatározó, rengeteg új érzés és felelősség telepszik rájuk, és a babaszoba kialakítása, a gondos tervezés és berendezkedés azt az érzetet keltik bennük, hogy mindent a kezükben tartanak, felkészülten várják haza az újszülöttet. Ahogy a cikksorozat előző részében már megírtuk, a babaszoba kialakítása során mindig fontos szem előtt tartani, hogy milyen funkciókat kell majd betöltenie: altatás, pelenkázás és tisztaság, ruhák és játékok, valamint etetés.

Pelenkázás és tisztaság

A baba tisztába tételéhez elengedhetetlen egy pelenkázó felület. Léteznek olyan kombi kiságyak, melyek egyszerre látják el a kiságy és a pelenkázó funkciót is. Azt, hogy számunkra a kombi vagy a külön kiságy és pelenkázó komód jobb megoldás-e, alapos mérlegelés után tudjuk csak eldönteni. Helykihasználás szempontjából a kombi kiságy kevesebb helyet foglal, viszont kis szobában lehetséges, hogy optimálisabb, ha a két bútort nem kell egymás mellé tennünk. Azt is fontos mérlegelnünk, hogy milyen távra tervezzük a bútorok használatát, hány gyermeket szeretnénk. Az is döntő szempont, hogy párunkkal mennyire vagyunk magasak, ugyanis a kombi kiságyak valamennyivel magasabbak, a pelenkázás pedig úgy kényelmes, ha minden éppen kézre esik. A pelenkázó komódokról később levehető a feltét, így a továbbiakban egyszerű komódként, kisszekrényként tovább használhatjuk. Azonban a legújabb kombi kiságyakat már úgy fejlesztik ki, hogy amennyiben a kicsi kinövi az ágyat, abból egyszerűen ifjúsági ágy és éjjeliszekrény készíthető. A pelenkázó komódok legtöbb esetben szélesebbek, mint a kombi pelenkázó felülete, így bőven jut hely, hogy a pelenkázáshoz szükséges minden kellék - popsikendő és krém, pelenka és új ruha - kézre essen. Léteznek úgynevezett pelenkázó állványok is, ezek azonban tényleg csak a pelenkázásra alkalmasak, nincs bennük tároló lehetőség, így csak akkor ajánljuk, ha csak újszülött korban szeretnénk pelenkázón tisztába tenni a kicsit, valamint van ruhásszekrény a baba ruháinak és egyéb dolgainak tárolására. Fontos, hogy pelenkázás során a babát egyetlen másodpercre sem szabad egyedül hagyni, hiszen akármennyire kicsi, egy váratlan mozdulattal leeshet, éppen ezért kell, hogy minden szükséges már elő legyen készítve. Tárolhatjuk a tiszta pelenkákat például egy aranyos pelenkatartóban, így biztosan, mindig kézreesnek. 

 A pelenkázáshoz manapság már kapható úgynevezett pelenkakuka, mely légmentesen záródik, így a használt pelusok kellemetlen szaga nem lepi be a szobát. Azonban ezt a funkciót egy egyszerű, zárható fedelű kuka is betöltheti, hiszen úgyis rendszeresen ki kell majd üríteni, nem egészséges hosszú napokig ott tárolni a koszos pelenkát.

A kicsi tisztasága nem csak a rendszeres pelenkázással biztosítható, hanem a napi rendszerességű fürdetéssel is. Azonban a fürdetés általában nem a babaszobában történik, hanem, ha van rá elegendő hely, akkor a fürdőszobában. A fürdetésről részletesebben már írtunk ebben a cikkben.