Blog
2022.01.06 12:01

A babaszoba berendezése

A kismamákra általában a második trimeszterben rájön a fészekrakó ösztön. Az apukák ilyenkor értetlenül állnak a jelenség előtt, hiszen az ő meglátásuk alapján még nagyon sok idő van hátra a baba érkezéséig, azonban hamar rájönnek, hogy könnyebb a kismamának engedni. Az anyuka nyugtalansága csak akkor fog csillapodni, ha már minden tökéletesen elkészül, az új családtagot saját kis berendezett kuckója várja haza. Arról már korábban írtunk, hogy lehet kiválasztani a lakás legoptimálisabb szobáját gyerekkuckónak és hogyan tegyük azt biztonságossá, valamint arról is, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb színt és fali dekorációkat. Most nézzük magát a berendezést! A babaszoba kialakítása során mindig tartsuk szem előtt, hogy milyen funkciókat kell majd betöltenie: altatás, pelenkázás és tisztaság, ruhák és játékok, valamint etetés.

Biztonságos bútorok

Amit minden bababútor esetében fontos figyelembe venni, hogy mindenképpen bababarát legyen: vizes hígítású festékkel kezelt, lekerekített sarkokal. Tehát akár a kiságyról, szekrényről, komódról vagy székről legyen szó, ellenőrizzétek, hogy nem káros anyagokkal kezelt - hiszen a kicsi a fogzás során hajlamos rágcsálni őket -, valamint kerüljétek az éles, kiálló sarkokkal rendelkező bútorokat, nehogy a baba beverje a fejét vagy egyéb testrészeit.

 

Altatás: kiságy, babaöböl, babafészek

Az újszülött alvóhelyének kiválasztása nagyon fontos feladat, így érdemes a kérdéskört rendesen körbejárni. A legkézenfekvőbb megoldás a kiságy, mely lehet önálló rácsoságy vagy kombi, ami egyben van a pelenkázóval és a későbbiekben akár ifjúsági ágyként is funkcionálhat. Éppen ezért érdemes előre letisztázni, milyen hosszú távra tervezzük a  bútorokat, fontos azt is átgondolni, hogy egy vagy esetleg több gyermeket tervezünk. Egy hagyományos kiságyat a gyermek nagyjából 3 éves koráig használhatja, egy kombi ágy akár 10-12 éves koráig is használható. Manapság már léteznek olyan kombi kiságyak, melyek plusz hozzávaló megrendelésével egyszerre két gyereknek is fekhelyet biztosítanak: használható ifjúsági ágyként és kiságy+pelenkázóként is a továbbiakban.

Biztonság szempontjából fontos megvizsgálni, hogy a kiságy rácsai megfelelő méretűek legyenek, nehogy beszoruljon a kicsi valamelyik testrésze. Ez ellen tökéletes megoldás egyébként, ha beszerezünk egy rácsvédőt, mely nem csak a beszorulás, de az éjszakai forgolódás miatti esetleges fejbeverést is megakadályozza. Fontos funkció még, ha a kiságy rendelkezik kivehető rácsokkal, vagy eltávolítható az oldalrácsa, hiszen így a gyerek nagyobb korában, mikor már próbál kimászni az ágyból, a balesetek megelőzhetők azzal, hogy teret engedünk a kicsi szabad mozgásának. A fekvőfelület többszintes állíthatósága újszülött korban a szülők dolgát könnyíti meg, hiszen nem kell mélyre hajolniuk, később pedig, ahogy nő a gyerek, a kimászást akadályozza meg. 

Ha az újszülött - főleg az első pár hétben - nem tud egyedül, a saját ágyában aludni, és a kismama is sokkal nyugodtabban tud pihenni, ha a közelében van a baba, akkor tökéletes átmeneti megoldást nyújthat a babaöböl. Ezt a fajta ágyat könnyen a szülői ágy mellé lehet tolni, az ágy felöli oldala nyitott, így az anyuka könnyen kézbe tudja venni a síró gyermeket, rögtön az ágyban megszoptathatja, majd visszateheti aludni. Ilyen megoldást lehet a leszerelhető ágyrácsos kisággyal is alkalmazni - már ha van a franciaágy mellett elegendő hely -, ha eleinte a szülőiágy mellett alkalmazzuk nyitott oldallal, majd később áthelyezzük a baba szobájába. 

A gyermek altatásához minden esetben nagyon hasznos a babafészek, mely kellemes, az újszülött számára az anyaméhhez hasonló puha, szűk kis fekhelyet biztosít, ezáltal biztosítva a nyugodt alvást. A babafészek előnye, hogy akár öbölben, kiságyban, a szülői ágyban vagy napközben a nappali kanapéján is alkalmazhatjuk, a kisbabának ismerős környezetet biztosít, ezáltal akár a kiságyba való átszoktatást is elősegítheti.

A következő cikkünkben körüljárjuk a pelenkázás és tisztaság, ruhák és játékok, valamint az etetéshez szükséges berendezéseket is.