Blog
2022.03.25 23:23

Vizsgálatok - Második trimeszter

A terhesség második harmada a 13-27. hétig tart. A második trimeszterben a legtöbb kismama végre fellélegezhet egy kicsit, hiszen enyhülnek a hányingeres panaszok és a kismama az energiáját is visszanyerheti. Természetesen, ahogy nő a pocaklakó és vele együtt a méh is, újabb addig ismeretlen panaszok merülhetnek fel, ezeket mindig alaposan beszéljük át a várandósgondozásban résztvevő szakemberekkel, a háziorvossal, a szülész-nőgyógyásszal valamint a védőnővel.

Ahogy az első trimeszterben, a második harmadban is vannak kötelező vizsgálatok, melyek a kismama könyvben fel vannak sorolva. 

 

A következő nagy genetikai vizsgálat a 18-22. hétben esedékes. Ekkor a szülész-nőgyógyász alaposan átvizsgálja az egyes szervrendszereket, hogy kiszűrje a fejlődési rendellenességeket. Megméri a magzat minden testrészét, megfigyeli a szívműködését, a belső szerveket, ellenőrzi a köldökzsinór véráramlását, megméri a magzatvíz mennyiségét, valamint megnézi a méhszáj állapotát. Amennyiben bármilyen eltérést észlelne, a megfelelő szakemberhez irányít további kivizsgálásra. Tünetmentes terhesség során ezután elegendő majd csak a következő trimeszterben, a 30-32. héten újabb ultrahangra menni, de az is lehet, hogy az orvos ajánlja, hogy havonta egy vizsgálat legyen. A hasi ultrahang nem árt a babának, azonban a méhszáj állapotának tapintásos vizsgálata akár fertőzés veszéllyel is járhat, így nem is szokták minden ultrahang során elvégezni. A legmodernebb ultrahang gépekkel az orvos már tapintás nélkül, hasi uh-n keresztül is ellenőrizheti, hogy mennyire zárt a méhszáj. 

 

A második trimeszterben is szükséges egy vér- és vizeletvizsgálat, hogy az esetleges fertőzéseket, vérszegénységet, vagy a terhességi magas vérnyomást (preeclampsia), terhességi mérgezést kiszűrjék. A 24-28. hét között végeznek egy nagyon fontos vizsgálatot, ez a terheléses vércukorvizsgálat. A terhesség során kialakuló cukorbetegség mind az anyára, mind a magzatra veszélyes, így kiemelten fontos, hogy időben felismerjék. A vizsgálat során először éhgyomorra vesznek vért, majd a kismamának meg kell innia egy jó adag, vízben elkevert glükózt, végül két óra elteltével ismét ellenőrzik a vércukorszintjét. Ha az értékek a megadott határérték felé emelkednek, a kismamának a továbbiakban szigorú diétát kell követnie. Ajánlott a cukros italhoz citromlevet is vinni, ezzel csökkentve a cukor töménységét. 

 

A védőnő továbbra is nagyon fontos szerepet lát el a várandósgondozásban. Havonta egyszer kell a kismamának meglátogatnia, ezeken a találkozókon a védőnő mindig ellenőrzi a súlygyarapodását, a vérnyomását, a vizeletmintáját, valamint meghallgatja a baba szívhangját is. Minden alkalommal érdeklődik a kismama panaszai felől, és ha szükséges megnyugtatja, vagy elirányítja további kivizsgálásra. A védőnő ezeken felül segít a kismama felkészülésében is, hiszen ellátja kelengyelistával, a szüléssel és a babaápolással kapcsolatban ad neki tanácsokat. 

 

A fogorvosi vizsgálat végig a terhesség során nagyon fontos, hiszen a baba kalcium szükséglete miatt romolhat a fogak és az íny állapota. Emiatt lehetséges, hogy addig lappangó problémák felszínre törnek, így érzékennyé válhat egy régen gyökérkezelt fog, vagy szükség lehet fogtömésre. A mai modern eszközökkel már lehetséges a kismamák fogának kezelése, a használt érzéstelenítők és eszközök nem ártalmasak a magzatra, viszont röntgen felvételt a kicsi érdekében nem készítenek. A második trimeszter a legalkalmasabb a fontos kezelések elvégzésére, hiszen az első harmadban a magzat fejlődése miatt, a szüléshez közeledve pedig az esetleges szülésbeindulás miatt ha lehet, elkerülik a beavatkozásokat. Fontos azonban ezeket a gyulladási gócpontokat kiszűrni, hiszen ezek emelhetik a koraszülés kockázatát.