Blog
2022.02.16 21:59

Meglepő tények az újszülöttekről 2. rész

Az előző cikkünkben már meséltünk pár igencsak érdekes tényről, melyek meglephetik az újdonsült szülőket. Nézzük, milyen további nem várt érdekességek várnak az új családtag érkezésével!

Ízlelés

Arról már meséltünk, hogy a babáknak már magzati korban is kifejlett ízlelésük van, éppen ezért nem meglepő, hogy születésük után is kifejezetten jó az ízérzékük. Az azonban meglepő, hogy egy újszülöttnek több ízlelőbimbója van, mint a felnőtteknek, éppen ezért intenzívebben is érzik az ízeket. Ennek ellenére a sós ízt csak az ötödik hónapban kezdik el érezni. 

 

Nyelés és lélegzetvétel

Egy újszülött egészen 7 hónapos koráig képes egyszerre levegőt venni és nyelni. A babák búvárreflexe 8-9 hónapos korukig védi őket, hiszen amint a csecsemő orra és szája víz alá merül, a baba légzőmozgásai leállnak, így nem kerül víz a tüdejébe. 

 

Az újszülöttek is álmodnak

Arról már írtuk, milyen furcsa álmai lehetnek egy kismamának, de azt se felejtsük el, hogy az újszülöttek is álmodnak. Azt sajnos nem tudhatjuk, hogy pontosan milyen álmaik lehetnek, az viszont kimutatott tény, hogy a jól alvó babák, akik a nap nagy részét békésen átalusszák, bizony rendszeresen álmodnak. Az újszülött egy nap akár 16-17 órát is képes aludni. Ráadásul a kisbabák alvás során kétszer annyi időt töltenek REM szakaszban, mint a felnőttek, így még több idejük és lehetőségük van álmot látni.

 

Eleinte nincs térdkalácsuk

Ugyan az újszülötteknek is van egy kis porc a lábukban, igazi térdkaláccsal nem rendelkeznek. Ez ugyanis csak a 6-7 hónapban alakul ki, mikor a babák kúszni-mászni kezdenek. 

 

Rövidlátóak

A babák látása folyamatosan fejlődik, újszülött korban azonban még csak alig 10 centiméterre látnak el. Ez a távolság körülbelül akkora, mint az anyuka arca és a baba közötti táv szoptatás közben, éppen ezért jellemző, hogy ilyenkor a kicsik felveszik a szemkontaktust. Ahogy fejlődnek, egyre messzebb ellátnak, és ebből kifolyólag egyre inkább érdekli majd őket a nagyvilág. 

 

A fejük

A babák feje újszülött korban a testük súlyának nagyjából 25%-át teszi ki. 

 

Csontozatuk

Az újszülötteknek eleinte több csontja van, mint a felnőtteknek. A csecsemők 300 csonttal születnek, majd ahogy nőnek, csontjaik egybeolvadnak, így lesz végül 206 csontjuk. 

 

Fejlett a szaglásuk

Az újszülötteknek kifejezetten jó a szaglásuk, az anyatejet minden más élelmiszertől meg tudják különböztetni, sőt, ki is tudják választani a saját anyukájuk tejét. A babák az első pillanattól felismerik anyukájuk ismerős illatát, mely meg is nyugtatja őket, éppen ezért szeretik, ha az anyuka által hordott ruha a közelükben van alvás közben. Az is tapasztalható, hogy a kellemetlen szagokra fejük elfordításával reagálnak.